فهرست مطالب

روشهای هوشمند در صنعت برق - پیاپی 1 (بهار 1389)

فصلنامه روشهای هوشمند در صنعت برق
پیاپی 1 (بهار 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/01/20
  • تعداد عناوین: 8
|
  • حسن براتی، رضا ساکی، سید سعیدالله مرتضوی صفحه 3
    یکی از مهم ترین مزایای استفاه از ادوات FACTS در سیستم انتقال افزایش حاشیه پایداری گذرای سیستم قدرت است که با کنترل توان اکتیو و راکتیو خط در طی بروز خطا در سیستم، صورت می پذیرد. گرچه پایدارساز سیستم قدرت (PSS)، مهم ترین وسیله برای میرایی نوسانات بوده است، اما در برخی از نقاط کار توانایی لازم در میرایی نوسانات را ندارد و لذا استفاده از تجهیزات FACTS یک راهکار مناسب برای این مسئله است. در این مقاله، جهت میراسازی نوسانات و بهبود پایداری گذرا از UPFC استفاده شده است. پارامترهای کنترل کننده UPFC، بر اساس کنترل کننده فازی نوع سوگنو (TSK) طراحی شده است. جهت بهینه سازی پارامترهای کنترل کننده PI فازی از الگوریتم های ژنتیک (GA)، بهینه سازی گروه ذرات (PSO) و ترکیب آنها (HGAPSO) استفاده شده است. از نتایج شبیه سازی کامپیوتری، تاثیر UPFC با کنترل کننده PI مرسوم، PI فازی و کنترل کننده های هوشمند (GA، PSO و HGAPSO) جهت میراسازی نوسانات محلی و بین ناحیه ای تحت اغتشاشات کوچک و بزرگ در یک شبکه دو ناحیه ای چهار ماشینه مورد بررسی و مقایسه قرار گرفته اند.
    کلیدواژگان: UPFC، کنترل کننده PI و فازی، الگوریتم بهینه سازی GA، PSO و HGAPSO، پایداری گذرا
  • غضنفر شاهقلیان، امین رجبی، بهرام کریمی، محمدرضا یوسفی صفحه 13
    در این مقاله روشی جدید بر اساس تئوری کنترل لغزشی برای طراحی پایدارساز سیستم قدرت (PSS) ارائه می شود. هدف این کنترل کننده افزایش پایداری و بهبود پاسخ دینامیکی یک سیستم قدرت چند ماشینه می باشد. به منظور طراحی کنترل کننده لغزشی، ابتدا مدل غیرخطی سیستم به شکل نرمال تبدیل می شود که باعث تسهیل در طراحی کنترل کننده ی غیرخطی برای آن می شود و پس از آن کنترل کننده ی لغزشی پیشنهادی ارائه خواهد شد. نتایج شبیه سازی های انجام شده نشان می دهد که این کنترل کننده در برابر ایجاد تغییر در پارامترهای سیستم و نیز ایجاد اغتشاش در سیستم مقاوم می باشد. همچنین برای نشان دادن کارآیی بهتر روش پیشنهادی، نتایج روش کنترل لغزشی با روش طراحی کلاسیک (جبرانساز پس فاز- پیش فاز) مورد مقایسه قرار گرفته است. هدف اصلی از به کارگیری این روش بهبود رفتار کنترل کننده به منظور دستیابی به زمان نشست کوتا ه تر و میزان فراجهش کمتر در پاسخ دینامیکی سیستم می باشد.
    کلیدواژگان: پایدارساز سیستم قدرت (PSS)، سیستم قدرت چند ماشینه، کنترل حالت لغزشی (SMC)
  • محمد مهدی قنبریان، محمدرضا شریعتی، محمد محمدی صفحه 23
    مقره های فشار قوی در معرض شرایط محیطی و اقلیمی مختلف قرار می گیرند. تاثیرات متقابل شرایط محیطی و آلودگی ایزولاسیون باعث می گردد عایق مقره ها خود بستر مناسبی جهت هدایت جریان گردیده و اثرات خود را بر سیستم های قدرت به جا بگذارد. در حال حاضر جهت تعیین سطح آلودگی محیط بر روی ایزولاسیون از اعداد تقریبی و تجربی استفاده می گردد. در نتیجه فواصل خزشی در بعضی مناطق با شرایط محیط متناسب نبوده و زیر حد طراحی قرار می گیرد. در این مقاله با اندازه گیری دوره ای ESDD و NSDD از دو روش دستگاه های اندازه گیر جهت دار آلودگی DGG جهت سنجش شدت آلودگی محیط بر روی ایزولاسیون و دستگاه OLCA جهت نمایش و ثبت جریان نشتی مقره معیارهای مناسبی جهت میزان و نوع آلودگی استفاده گردیده است.
    کلیدواژگان: آلودگی، ESDD، NSDD، OLCA، ایزولاسیون
  • زهره مقاره عابد، محسن عشوریان، کیومرث غوثی صفحه 31
    در این مقاله، به معرفی تبدیل فوریه کوانتومی به عنوان جزء کلیدی بسیاری از الگوریتمهای پرکاربرد می پردازیم. الگوریتمهایی که به حل مسائلی منتهی می شوند که حل آنها روی یک کامپیوتر کلاسیک، سخت و گاهی غیرعملی است. تبدیل فوریه کوانتومی به عنوان کلیدی برای تخمین فاز کوانتومی مطرح می گردد. هدف ما در این مقاله پیاده سازی الگوریتم یافتن دوره تناوب است. یافتن دوره تناوب از جمله مسائلی است که حل آن روی یک کامپیوتر کوانتومی، به طور نمایی، سریع تر از حل آن روی یک کامپیوتر کلاسیک است. حال آنکه اساس الگوریتم یافتن دوره تناوب، تخمین فاز کوانتومی است. پس با شبیه سازی تبدیل فوریه کوانتومی، قادر به پیاده سازی الگوریتم یافتن دوره تناوب خواهیم بود. در این مقاله، شبیه سازی تبدیل فوریه کوانتومی با استفاده از نرم افزار Matlabانجام می شود
    کلیدواژگان: کامپیوتر کوانتومی، محاسبه کوانتومی، تبدیل فوریه کوانتومی، تخمین فاز کوانتومی
  • شبنم پسته، احمدرضا نقش نیلچی، فرید شیخ الاسلام صفحه 39
    تاکنون روش های سراسری متعددی برای حل مسئله طراحی مسیر پیشنهاد شده است که از آن میان روش های گراف پدیداری، دیاگرام ورونویی، درخت چهاروجهی و جبهه موج جایگاه ویژه ای دارند. در این مقاله با ترکیب این چهار روش در یک ساختار واحد، یک الگوریتم طراحی مسیر جدید به نام (HYBRID-VQVW) HYBRID-Visibility-QuadTree-Voronoi-WaveFront ارائه می شود. در این روش در هر فاصله نمونه برداری پس از ساخت چهار مسیر سراسری روی فضای پیکربندی، بهترین آن ها طبق چند ملاک رفتاری مشخص می شود. این ملاک ها شامل طول، امنیت و همواری مسیر می باشند. در حقیقت الگوریتم HYBRID-VQVW یک مبادله پارامتری میان کوتاه ترین، امن ترین و هموارترین مسیر برقرار می کند و در نهایت به مسیری می رسیم که از مسیر تولید شده با روش های دیاگرام ورونویی، درخت چهاروجهی و جبهه موج کوتاهتر و هموارتر بوده و نسبت به مسیر گراف پدیداری امن تر است.
    کلیدواژگان: طراحی مسیر، اجتناب از موانع، وسیله نقلیه خودگردان زیرآبی، روبات های متحرک
  • بهادر فانی، مجید دلشاد، داریوش نظرپور صفحه 51
    در این مقاله یک مبدل دو طرفه جدید ایزوله ارائه شده است. این مبدل از دو ترانسفورمر فوروارد و فلای بک تشکیل گردیده و تنها یک سوییچ در طرف اولیه و یک سوییچ در طرف ثانویه ترانسفورمر دارد. این مبدل به صورت PWM کنترل می گردد و از آنجایی که در هر دو حالت خاموش و روشن بودن سوییچها توان به خروجی منتقل می گردد، چگالی توان آن نسبت به مبدلهای قبلی بالاتر است. از طرفی مبدل مذکور قادر است که از هر دو طرف به صورت باک- بوست عمل نماید. به همین علت مبدل ارائه شده می تواند تحت تغییرات زیاد ولتاژ ورودی به خوبی کار کند.
    کلیدواژگان: کلیدزنی سخت، باک، بوست، مبدل دو طرفه، PWM
  • نوید شفیعی، حسین فرزانه فرد، مهرداد جعفر بلند صفحه 57
    در این مقاله یک مدل ریاضی برای مبدل رزونانسی مرتبه چهار LCLC با فیلتر خازنی در حالت ماندگار ارائه می شود. به دلیل غیرخطی بودن فیلتر خروجی این مبدل، روش های معمول مدل سازی مبدل های روزنانسی نمی توانند رفتار این مبدل را مدل سازی کنند. در این مقاله یک مدل ریاضی ارائه می شود که می تواند عدم وجود سلف در فیلتر خروجی را اصلاح کند و عملکرد مبدل را برای یک گستره وسیع از تغییرات بار پیش بینی نماید. یک مبدل نمونه با توان 2.25kW جهت ارزیابی دقت مدل پیشنهادی فراهم شده است. نتایج عملی نشان می دهد که مدل پیشنهادی می تواند رفتار مبدل ذکر شده را برای گستره وسیع بار پیش بینی نماید.
    کلیدواژگان: مبدل رزونانسی مرتبه چهار LCLC، تحلیل حالت ماندگار، فیلتر خروجی خازنی
|
  • Mehran Zamanifar, Sadegh Vaez, Zadeh Page 71
    In this paper, a nonlinear loss minimization control strategy for an interior permanent magnet synchronous motor (IPMSM) based on a newly developed sliding mode approach is presented. This control method sets force the speed control of the IPMSM drives and simultaneously ensures the minimization of the losses besides the uncertainties exist in the system such as parameter variations which have undesirable effects on the controller performance except at near nominal conditions. Simulation results are presented to show the effectiveness of the proposed controller.
    Keywords: Permanent magnet motors, speed control, loss minimization control, sliding mode